Q-koorts door een zeehond?!

Q-koorts kennen we in Nederland vooral van de geiten. Dat er meer dieren zijn die deze ziekte kunnen overdragen, is redelijk onbekend. Zo leven er in het oosten van Groenland geen geiten, schapen of koeien. Zelfs rauwe melk, waardoor Q-koorts ook veroorzaakt kan worden, is in dit gedeelte van Groenland niet te vinden. Toch werd hier een patiënt met Q-koorts ontdekt.

Lees meer over dit onderzoek >>

 

Nieuw onderzoek toont persistente Lyme-infectie in resusapen aan

Onderzoek door de Tulane Universiteit (New Orleans, VS) ondersteunt het bestaan van persistente Lyme-infecties bij resusapen. Voor het onderzoek werden tien apen geïnfecteerd met de ziekte van Lyme. De helft van de groep werd vervolgens na 16 weken behandeld met doxycycline. Eén van de ontdekkingen die de onderzoekers deden, is dat de antibioticakuur er niet volledig in slaagde om de Borrelia bacterie uit te roeien. Ook lieten de onderzoekers zien dat het antilichaamrespons verschilt per individu.

Lees meer over dit onderzoek>>

 

Ga jij naar één van de lammetjesdagen? Wees dan alert op het volgende:

Alle geiten- of schapenhouders die hun bedrijf openstellen voor bezoekers, zoals zorg- en kinderboerderijen, zijn verplicht om jaarlijks hun schapen en geiten voor 1 augustus te vaccineren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2017 bij 112 bedrijven inspecties uitgevoerd om te controleren of deze bedrijven de dieren op tijd hadden gevaccineerd. Als het goed is, geeft de boer aan dat de dieren gevaccineerd zijn. Anders kun je er natuurlijk voor de zekerheid ook naar vragen.

Lees meer >>

 

Even voorstellen

Innatoss blijft groeien! Graag stellen wij een nieuwe medewerker aan u voor:

Mijn naam is Henk de Graaf. Ik ben per 1 maart begonnen bij Innatoss als engineer om testen te ontwikkelen. Mijn vorige uitdaging was om voor Philips een point of care test te ontwikkelen die in 10 minuten een hartaanval kan detecteren in bloed. Daarvoor heb ik in een pathologielaboratorium gewerkt aan patiëntendiagnostiek om HPV-infecties en borstkanker vast te stellen.

Ik neem vaardigheden mee om gevoelige en specifieke testen te ontwikkelen. Ook heb ik ervaren hoe testen die betrouwbaar geproduceerd en makkelijk uitgevoerd kunnen worden. Ik zal mij eerst bezig gaan houden met het werk wat gedaan kan worden in het Europese ID-Lyme project. Daarin ligt voor mij de schone taak om de cellulaire test voor vroege Lyme uit te ontwikkelen. Ik heb er zin in!

 

Innatoss is te vinden op:

  • Het LVH congres in de jaarbeurs in Utrecht | 9 april 2018
  • ECCMID, het grootste Europese microbiologie-congres in Madrid | 21-24 april