Lachgas kan polyneuropathie veroorzaken.

Steeds meer jongeren gebruiken lachgas als partydrug om een extreem gevoel van vreugde, ook wel

euforie genoemd, op te wekken. Gebruik van lachgas kan leiden tot een ernstig vitamine B12 tekort, waardoor in korte tijd schade aan het ruggenmerg (gecombineerde strengziekte) en  zenuwen (polyneuropathie) kunnen  optreden.

Bij een tijdige herkenning en behandeling is herstel mogelijk. Niet tijdige behandeling kan leiden tot

blijvende invaliditeit. De behandeling bestaat uit stoppen met lachgas en toediening van vitamine B12.

Bron: Nederlands Tijdschrift Geneeskunde 2017;161:D2044.

 

Klachten bij orkestleden

Leden van een symfonie orkest hebben bijna tweemaal zoveel last van klachten van het bewegingsapparaat dan niet-musici van dezelfde leeftijd. Met name nekklachten en klachten van de bovenste extremiteiten waaronder schouder, ellenboog en polsklachten  blijken veel voor te komen bij orkestleden. Dit is de conclusie uit een onderzoek dat werd uitgevoerd bij leden  van het Fins symfonie orkest.

Het optreden van deze klachten is afhankelijk  door de mogelijkheid  van ontspanning na het concert, de inspanning die het spelen van het muziekstuk van een componist vergt en de frequentie van repetities en uitvoeringen, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Fins Instituut voor Occupational Health in samenwerking met de afdeling neurologie van het universiteitsziekenhuis in Helsinki, de Finse omroep en het Fins instituut voor volksgezondheid.

Bron: Tijdschrift Medical Problems of Performing Arts ; December 2017; 195-200.

 

Door volwaardige voeding kinderen mogelijk minder vatbaar voor infecties.

De Hengelose kinderarts Ellen van Gaag , werkzaam in het ZGT in Hengelo, geeft aan dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gezonde en volwaardige voeding bij kinderen

leidt tot een afname van steeds terugkerende infecties zoals verkoudheid en koorts. Voor dit onderzoek werd een voedingsadvies ontwikkeld bestaande uit groene groentes, rundvlees, roomboter en volle melk yoghurt. Nadat de kinderen 3 maanden dit voedingsadvies hadden gevolgd bleek dat 27% minder last had van verkoudheid, 60% minder koorts en 75% minder verhoging had.

Dit zelfde voedingsadvies bleek de schilklierwaarden te verbeteren bij  74 % van de kinderen die last hadden van vermoeidheidsklachten ten gevolge van het voorstadium van een te traag werkende schildklier .

Het groene groentes en rundvlees Receptenboek is te downloaden via onderstaande link van het ZGT.

https://www.zgt.nl/media/1822/receptenboek.pdf