• Reguliere geneeskunde
  • Integrale geneeskunde
  • Luchtvaartgeneeskunde
  • Dans- en Muziekgeneeskunde
  • Reizigers geneeskunde

Leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde

Artsenpraktijk Meijer biedt Leefstijlgeneeskunde aan. Dit is een tak van Evidence Based Medicine waarin uitgebreide leefstijlveranderingen (inclusief voeding, beweging, stress-management, sociale ondersteuning en blootstelling aan omgevingsfactoren) worden gebruikt om (chronische) ziekten te voorkomen, te behandelen en de progressie om te draaien door de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Leefstijlgeneeskunde omvat de screening en beoordeling van gezondheidsrisico’s, counseling van gedragsverandering met betrekking tot gezondheid en de klinische toepassing van leefstijlwijzigingen. Leefstijlgeneeskunde wordt meestal voorgeschreven in combinatie met farmacotherapie en andere behandelmethoden.

Belang van leefstijlgeneeskunde
Grenzen aan de betaalbaarheid van de gezondheidszorg

Er zijn fantastische ontwikkelingen in de gezondheidszorg, maar kunnen we deze in de nabije toekomst nog bekostigen?

Het wordt steeds duidelijker dat dit niet het geval is en dan dreigt er iets te gebeuren dat we allemaal niet willen: een scheiding tussen rijk en arm, of met andere woorden, een scheiding tussen hen die het zelf kunnen betalen en hen die dat niet kunnen.

In veel gevallen (niet alle) van diabetes en hoge bloeddruk kunnen mensen na gewichtsvermindering, regelmatig sporten en het eten van gezonde en verantwoorde voeding doorleven zonder medicijnen.

Dit zijn enorme besparingen en het maakt mensen blijer en gelukkiger.

Opleiding

Dokter Meijer volgt momenteel de opleiding Leefstijlcoaching voor artsen (www.artsenleefstijl.nl/opleidingleefstijlcoaching)

In 1983 rondde hij zijn opleiding tot natuurarts af en sindsdien hebben hij en zijn echtgenote in hun werk veel aandacht geschonken aan gezonde voeding in relatie tot gezondheid. Dit zal op professionele wijze en geactualiseerd worden voortgezet.