• Reguliere geneeskunde
  • Integrale geneeskunde
  • Luchtvaartgeneeskunde
  • Dans- en Muziekgeneeskunde
  • Reizigers geneeskunde

Keuringen luchtvaartgeneeskunde

In een vliegtuig, helikopter en bij luchtballonvaarten, krijgt een mens te maken met veranderende  fysiologische omstandigheden en risico’s zoals drukverschillen, hypoxie, trillingen, stralingen en desorientatie. Binnen de luchtvaartgeneeskunde dragen luchtvaartgeneeskundigen de zorg voor het beperken dan wel onder controle hebben van de risico’s voor de bemanning en het strikt naleven van de keuringseisen.

Keuring luchtvaartgeneeskunde

De Luchtvaartmedische sectie van Artsenpraktijk Meijer verricht vliegmedische keuringen voor medische certificaten klasse 2 en LAPL. Klasse 2 certificaten zijn vereist voor aanvragers en houders  van een bewijs  bevoegdheid als privévlieger (PPL), een bewijs van bevoegdheid als zweefvlieger (SPL) of als piloot van luchtballonen (ballonvaart keuringen – BPL). Het medisch certificaat voor LAPL is verplicht voor aanvragers en houders van een bewijs van bevoegdheid voor het besturen van lichte vliegtuigen en drones, zoals drone piloten. De vliegmedische keuringen worden uitgevoerd in overeenstemming met de geldende medische en wettelijke eisen voor civiele vliegers,welke zijn opgesteld door de European Aviation Safety Agency (EASA).

Afspraken maken:
tel: 053 5369699

Per email:info@artsenpraktijkmeijer.nl

  • Keuringen worden op korte termijn gepland.
  • Er wordt ook ’s avonds gekeurd.
  • De luchtvaartgeneeskundige is verantwoordelijk voor de keuringen en medische behandelingen van piloten van vliegtuigen, zweefvliegtuigen, drones en luchtballonnen. Ook kan een luchtvaartgeneeskundige worden betrokken bij onderzoek naar luchtvaartongevallen.

Zelfstandig Luchtvaartmedische Keuringsarts (Aero Medical Examiner):

Durk Meijer, arts (AME nummer:31517).

De opleiding tot Aero Medical Examiner (AME) werd gevolgd aan het Centrum voor Mens en Luchtvaart te Soesterberg dat onderdeel uitmaakt van de Koninklijke Luchtmacht. Certificatie door Inspectie voor Leefomgeving en Transport(I.L.T) als zelfstandig Luchtvaart medisch keuringsarts en bevoegd keuringen uit te voeren voor klasse 2 en voor LAPL.

De keuze voor het volgen van deze opleiding is ontstaan doordat mijn vrouw en ik regelmatig voor ons werk richting Midden Oosten vliegen. Tijdens deze vluchten wordt nogal eens om medische assistentie gevraagd voor passagiers die in het vliegtuig onwel worden. Dit komt vaak voor bij oudere mensen die al een lange vlucht achter de rug hebben, ( meestal vanuit de VS), een tussenlanding maken en opnieuw opstijgen en dan de turbulentie -die vaak boven de Balkan aanwezig is- niet meer kunnen verdragen. Vaak krijgen deze mensen een collaps door uitputting, stress en een lagere zuurstofdruk.

Lid van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartgeneeskunde (NVvLG). Website: NVVLG.