TBE-virus

In teken op de Sallandse Heuvelrug is het teken-encefalitis virus (TBE-virus) aangetroffen. Dit virus werd niet eerder aangetroffen in teken in Nederland. Tot op heden zijn er geen  patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het TBE-virus.

Nederlanders die besmet zijn met het virus, hebben deze besmetting in het buitenland opgelopen. Binnen Europa komt het virus in meerdere landen voor, waaronder in Duitsland en in Oostenrijk.

Het TBE-virus kan een teken-encefalitis veroorzaken. Door teken wordt dit virus over gedragen van dier naar dier en soms naar de mens. De ziekte staat bekend als FSME (Frühsommer-Meningo-Enzephalitis) of (Tick Borne Encephalitis). Vaak verloopt deze ziekte zonder klachten.

Bij het optreden van symptomen verloopt de ziekte in 2 fasen.
Zeven tot 14 dagen na de tekenbeet treden koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn op. Vervolgens treedt een week zonder symptomen op waarna zich een hersen(vlies)ontsteking  kan ontwikkelen, meestal gepaard gaande met ernstige hoofdpijn. In dit stadium is ziekenhuisopname noodzakelijk. Ongeveer 1-2% van de mensen die ernstige klachten krijgen houdt daarvan restverschijnselen over of komt te overlijden.

Bron: RIVM
Dutch Wildlife Health Centre