Hormonale problemen

Het hormoonstelsel, ook wel het endocriene systeem genoemd, bestaat uit een aantal klieren die signaalstoffen afscheiden in het lichaam.
Deze signaalstoffen, worden hormonen genoemd en via het bloed en de lichaamsvloeistoffen naar de weefsels en organen getransporteerd.

Belangrijke hormoonproducerende klieren zijn onder andere: de schildklier, de geslachtsorganen, de bijnieren en de hypofyse. Hormonen hebben een belangrijke regelende functie bij het handhaven van de balans in het lichaam. Een verstoring in de hormoonbalans gaat gepaard met lichamelijke en psychische klachten en staan in de volksmond ook wel bekend als overgangsklachten.

Veel voorkomende hormonale problemen

Schildklierproblemen waarbij de schildklier te langzaam of te snel kan werken. Bij een te langzaam werkende schildklier kunnen de volgende klachten optreden:

  • Vermoeidheid
  • Neerslachtigheid
  • Concentratieproblemen
  • Kouwelijkheid
  • Stemverandering
  • Gewichtstoename

Bij een te trage schilklierwerking is het gebruik van een schildklierhormoon noodzakelijk. Soms is een behandeling met het gebruikelijke T4 hormoon niet voldoende en wordt een middel met het synthetische of natuurlijke T3 hormoon toegevoegd.

Bij een te snelle werking van de schildklier zien we als klachten optreden:

  • Gejaagdheid
  • Te snelle hartslag
  • Diarree
  • Afvallen
  • Haaruitval
  • Duizeligheid

Bij een sterk verhoogde werking van de schildklier is een reguliere behandeling met schildklier remmende medicatie of een behandeling met radioactief jodium aangewezen. Bij een marginaal verhoogde schildklierwerking kan als ondersteuning natuurlijke medicatie worden gebruikt.

Verstoorde balans in werking van de geslachtshormonen

Een disbalans van de geslachtshormonen zien we vooral bij vrouwen optreden. Voorbeelden hiervan zijn: een pijnlijke- of een onregelmatige menstruatie, het premenstrueel syndroom met veel lichamelijke en psychische klachten in de week voor de menstruatie, libidoverlies, het PCOS syndroom en de menopauze. Hormonale problemen bij mannen komen ook voor en treden meestal pas na het 50e levensjaar op en hebben een wat minder heftig beloop dan bij vrouwen. Klachten bij mannen kunnen zich uiten in een verminderde inspanningscapaciteit, negatieve stemmingen, een verminderde libido en soms opvliegers. Deze periode wordt bij de man ook wel andropauze genoemd. Veel klachten kunnen goed worden behandeld met natuurlijke middelen. Ook kan als ondersteuning het gebruik van synthetische hormonen noodzakelijk zijn.

Overgangsklachten

De overgang kan behoorlijk ingrijpend zijn. Het vrouwelijke lichaam is gedurende de overgang aan veranderingen onderhevig, die door de meeste vrouwen als goed voelbaar worden ervaren. Er kunnen diverse uiteenlopende klachten en symptomen ontstaan.

Voor de juiste homeopathische behandeling van deze overgangsklachten is specialistische kennis en ervaring nodig van de homeopathische arts.
De ervaring leert dat de beste resultaten worden bereikt wanneer er een zorgvuldig uitgekozen behandeling plaats vindt, die goed aansluit bij de individuele klachten.

Verstoorde werking van de bijnier in relatie tot de hypofyse (hypofyse-bijnieras)

Deze aandoening komt steeds meer voor in de huidige tijd waarin veel informatie op ons afkomt en de tijdsdruk hoog is. Als gevolg hiervan gaat de bijnier een teveel aan het stresshormoon cortisol produceren. Hierbij kunnen klachten optreden van rusteloosheid, vermoeidheid en slecht slapen.

Bovendien veroorzaakt een te hoge cortisolproductie te hoge suikerspiegels in het bloed en een verhoogde opslag van lichaamsvet met als gevolg gewichtstoename. Voor een herstel van de balans tussen de hypofyse en de bijnier zijn gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een goede stresshantering belangrijk. Verder kunnen een aantal natuurlijke middelen waaronder Rhodiola, vitamine B5 en taurine bijdragen om het evenwicht tussen de bijnier en de hypofyse te herstellen. Bij aandoeningen zoals de ziekte van Addison, waarbij de bijnier nagenoeg geen cortisol kan produceren, is behandeling van reguliere bijnier hormonen noodzakelijk.

Hormonen vervullen een belangrijke functie bij het in evenwicht houden van lichaam en geest Bij stoornissen in de hormoonhuishouding raakt men lichamelijk en mentaal uit balans waardoor veel klachten kunnen optreden.

Veel voorkomende hormonale klachten ontstaan door

  • Een te traag werkende of een te snel werkende schildklier
  • Verstoring in de werking van de geslachtshormonen zoals bij voorbeeld bij menstruatieproblemen overgangsklachten ,vleesbomen en libidoverlies
  • Een verstoorde relatie tussen de bijnier en de hypofyse welke het gevolg is van een stressvol leven. We spreken dan van een verstoorde hypofyse-bijnieras. Hierbij treden klachten op van uitputting, gejaagdheid en stemmingsstoornissen.